Vážení zákazníci, Poslední expedice zboží proběhne ve čtvrtek 19. 12. 2024. Objednávky můžete zasílat po celou dobu Vánočních svátků. Těmto objednávkám se budeme věnovat ihned 6. 1. 2025. Děkujeme za pochopení a přejeme Vám krásné svátky.

I. Pilíř- zdravé stravování

Společnost ARTTEC si dala za cíl přispívat zdravějšímu způsobu života tak, že bude přidávat zařízení zvané chromoterapie do hydromasážních van a boxů, umožňující řízené barevné efekty, které spolu s vodou specificky posilují vitalitu těla. Nejen to, svoji firemní politiku rozšiřuje také o poskytování netradičních informací, souvisejících s bytím člověka v současné společnosti. Umožňují nám vyšší kvalitu života a současně i pochopení jeho smyslu. Pro ty, kteří chtějí podrobněji proniknout do principů promítnutých do vztahů přírody a člověka, jsou k dispozici knihy autora Zdeňka Svobody s bezprecedentním obsahem, příznačně nazvané "Svět je jinak" a "Sdělení Druhé strany".

Ve formě tohoto stručného letáku začínáme s informacemi o stravování. V odborných i v alternativních "zaručeně  prospěšných" doporučeních panuje velký chaos, vyplývající z neznalosti podstaty života a skutečného procesního režimu organizmu těla. Směr tzv. pranariánství, dokonce odmítá jakoukoliv potravu s odvoláním na příjem pro tělo potřebné vitální energie z volného okolního prostředí. Je to zásadní omyl, hmotné tělo ke všem svým funkcím, počínaje myšlením a jeho obnovou konče, hmotu spolu s Nehmotnou energií přirozeně potřebuje.

Pro seznámení se s alespoň základními zásadami přirozeně vhodné stravy, souladné s vlastnostmi těla, je třeba v prvé řadě vědět, že potrava se v organizmu nemění na vitální energii jak věda deklaruje a měří proto její kalorické hodnoty (nebo jouly). Vitální energii čerpá veškerá živá příroda, tedy i člověk, z volného prostředí, které prostupuje jako Nehmotná součást Systému Universa (vesmíru). Problém je v tom, že kapacita těla na příjem vitální energie je limitována. Pokud ji člověk čerpá nepřiměřeně, např. na trávení nevhodné potravy, tak mu chybí pro jiné procesy v těle, počínaje metabolizmem a konče sníženou funkcí imunity těla, vedoucí až k život ohrožujícím civilizačním nemocem. Dalším neméně důležitým faktorem pro výběr potravy je znalost "zahuštění" svého těla (není tím myšleno prostorové rozmístění hmoty těla, ale síla Nehmotného náboje částic atomární hmoty, ze které se tělo skládá). Na rozložení (trávení) stejného druhu potravy totiž různě zahuštěný organizmus potřebuje jemu odpovídající množství vitální energie. Vodítkem je krevní skupina, kdy v posloupnosti 0 (nulka), AB, A a B se zahuštění organizmu snižuje. Skupina "B" představuje organizmus nejméně zahuštěný, takže s největší potřebou vitální energie pro přepracování hmoty potravy pro své potřeby.

Čím se tedy řídit při výběru a úpravě potravy?

  1. Zcela zásadně přijímat potravu ze surovin co nejméně technologicky upravovaných a bez jakýchkoliv přidaných látek (Éčka), zlepšujících její vzhled, chuť, aroma, trvanlivost  a další její vlastnosti pro tržní účely (vše co se odlišuje od kvality živé přírody, zejména chemické výrobky, jsou z hlediska potřeby vitální energie pro tělo zatěžující "cizí hmotou"), týká se to i veškerých nápojů,
  2. tepelná úprava pouze vařením či dušením. Naopak, pečení, smažení, uzení, grilování či úprava v mikrovlnné troubě nebo na indukčním zdroji je zcela nevhodná,
  3. teplota přijímané stravy a nápojů v rozmezí 18°C – 42°C, aby trávící enzymy byly účinné,
  4. vyhýbat se odtučněným potravinám (light),
  5. mít na paměti, že trávení potravy začíná již v ústech a proto jídlo nehltat, řádně rozžvýkat a při jídle se nezabývat jinou činností (sledování TV, čtení apod.),
  6. do jednoho pokrmu nemíchat různé druhy potravin (jak je níže podrobněji uvedeno).

V této souvislosti si připomeňme přísloví: "Jez do polo syta, pij do polo pita a budeš žít dlouhá léta", protože člověk nežije, aby jedl a pil, ale musí jíst a pít, aby mohl naplňovat svá životní předsevzetí, zkrátka, aby byl.

Strava současného člověka se skládá z (ležatým písmem jsou označeny druhy s vyšší energetickou náročností na rozklad a zařazení do organizmu těla):   

  • obiloviny a produkty z nich (pšenice, oves, ječmen, žito, bezlepkové - kukuřice, rýže, amarant, pohanka, proso - jáhly)
  • luštěniny a produkty z nich (hrách, čočka, cizrna, sója, fazole, podzemnice olejná – burské oříšky)
  • zelenina - všechny produkty z ní a její úpravy konzervováním, sušením, mražením a šťávy ze zeleniny
    kořenová - mrkev, červená řepa, ředkvičky, tuřín, topinambur, brambory, batáty, celer, petržel, pastiňák, černý kořen, křen
    listová - salát - všechny druhy, špenát, čekanka, rebarbora
    košťálová - červené zelí, brokolice, růžičková kapusta, brukev (kedlubna bílá i červená), kapusta, zelí, květák, fenykl
    cibulovitá - cibule - všechny druhy, česnek, pórek
    plodová - rajčata, cuketa, meloun, tykev, okurka, dýně, jahody, paprika, lilek
    další druhy - artyčok, palmové zelí, zeleninový banán, chřest, bambusové výhonky, chlebovník
    kořeninová zelenina - kopr, majoránka, máta, oregano, kmín, zázvor, libeček, petrželová nať, celerová nať, koriandr, bazalka, pažitka
    ovoce a ořechy - všechny výrobky z nich a jejich úpravy konzervováním, sušením, mražením jakož i šťávy, marmelády a džemy
    jablko, třešeň, višeň, meruňka, broskev - všechny druhy, nektarinka, borůvka, brusinka, rybíz - všechny druhy, malina, ostružina, hrozno - všechny druhy, citron, pomelo, limetka, pomeranč, mandarinka, kiwi, grapefruit, granátové jablko, ananas, kaki, muchovník, hruška, nashi, kdoule, mišpule, švestka, bluma, slíva, mirabelka, trnka, jeřabina, klikva, oskeruše, angrešt, banán, fík, datle, karambola, liči, mango, papája, avokádo, oliva, kokos, mandle, lískový ořech, vlašský ořech, kaštan jedlý, moruše, kakaové boby, zrnková káva
  • maso a všechny produkty z něho, také potraviny obsahující jeho výtažky (např. želatina)
    hovězí, telecí, králičí, rybí - sladkovodní i mořské, drůbeží – kuřecí, kachní, husí, krůtí, vepřové, skopové, kozí, koňské, zvěřina, plody moře, drobní živočichové
    živočišné produkty - mléko a mléčné výrobky - neodtučněné sýry, jogurty, zákysy
    vejce, jikry, kaviár
    med
  • tuky živočišné a rostlinné obsažené v celé škále potravin
    živočišné - máslo, sádlo, lůj
    rostlinné - olivový, kukuřičný, slunečnicový, řepkový, sójový, sezamový, palmový, kokosový a celá řada dalších
  • cukry přidávané prakticky do všech potravinářských výrobků a nápojů - jako potravina jsou pro člověka vhodné pouze přírodní (nerafinované) cukry řepný a třtinový, v poslední době i cukr ze stévie. Všechny ostatní cukry, rafinované, glukózo-fruktózový sirup, hroznový cukr upravený umělými přichutěmi a další
    sladidla jsou zcela nevhodné.
  • sůl - vhodná je jen mořská, akceptuje se  přídavek jódu, nevhodná je sůl kamenná (kopaná) a zcela nevhodná, ba pro tělo škodlivá, je s přídavkem fluoru
  • nápoje – nejpřirozenějším nápojem je pramenitá nijak neupravovaná voda a z ní připravené čaje – nefermentovaný zelený a bylinné. Všechny ostatní – slazené, aromatizované, sycené kysličníkem uhličitým jsou pro konzumaci nevhodné. Pravá káva a všechny její náhražky. Je nutné vědět, že mléko a nápoje z něho připravené jsou potravina, nikoliv nápoj (kakao). Přidáním "ochucovadla" do mléka se stává energeticky náročnou potravinou.

Potraviny, které lze kombinovat prakticky se všemi ostatními druhy: rýže, amarant, citrusové plody a všechny druhy hrozna, dýně, kukuřičný olej, přírodní třtinový cukr, nefermentovaný zelený čaj.

Stručné posouzení běžně konzumovaných potravin a nápojů:

OBILOVINY A LUŠTĚNINY - mají 60-70% podíl ve výživě. Jsou základem potravy pro člověka. Přirozeně vázané živiny. Celozrnné mouky jsou energeticky náročné na trávení. Všechny ostatní úpravy obilovin a luštěnin (instantní, přidávané stopové prvky a vitaminy)  je jako potravinu znehodnocují. Rovněž tak povrch pečiva (kůrka) je pro zpracování v organizmu náročný.
Nekombinovat s masem a ovocem.

ZELENINA - v naprosté většině je pro člověka příznivá. Tepelnou úpravou (dušení a vaření) získává jako potravina pro organizmus "lepší" využitelnost minerálů a stopových prvků, syrová poskytuje více vitamínů a aminokyselin. Vhodná se špagetami, pizza, se sýrem.
Nemíchat do jednoho pokrmu s ovocem, masem a tuky z něho.

OVOCE - v naprosté většině pro člověka příznivé, kvalitu ale snižují použité chemické postřiky proti škůdcům nebo chemické ošetření z komerčních důvodů. Nemíchat do jednoho pokrmu s obilovinami, zeleninou, masem a tuky z něho.

MASO, uzeniny,  související tuky - nevhodné pro běžné stravování člověka. Příznivější jsou bílá masa (kuřecí, rybí). Zcela nevhodné je maso všežravců (vepřové, kachní). Nemíchat maso s ovocem, nejvhodnější přílohou k masu je rýže. Nejvyšší stupeň škodlivosti mají všechny potraviny upravené uzením (a to nejen maso!).

CUKRY - vhodné jsou pouze v přírodní formě, rafinovaný bílý cukr je pro organizmus člověka cizí hmotou. Glukózo-fruktózový sirup přidávaný z komerčních důvodů do většiny potravinářských výrobků je na úrovni škodlivosti uzených potravin! Potraviny živočišného původu nebo s částí jejich obsahu, byť slazené vhodným cukrem, jsou energeticky vysoce náročné (cukrovinky, sladké pečivo, apod.). K zelenině je vhodnější nerafinovaný cukr řepný, k ovoci a ostatním potravinám cukr třtinový.

TUKY - vhodným ze živočišných je pouze máslo, z rostlinných pouze za studena lisované oleje slunečnicový, olivový a kukuřičný. Ztužené tuky či oleje, upravované pro přípravu potravin za vyšších teplot, jsou cizí hmotou. Pro zeleninová jídla raději slunečnicový, pro ovoce olivový, kukuřičný je neutrální. Nemíchat tuky s cukry (energeticky nejnáročnější kombinace)! Odtučněné potraviny postrádají tukovou složku jako zprostředkovatele pro zařazení do organizmu těla ve vodě nerozpustných minerálů, stopových prvků a vitaminů, takže ty zůstávají nevyužity.

HOUBY a OCTY - houby jsou významnými nositeli minerálních prvků a vitamínů. Lze je kombinovat do vařených a dušených pokrmů ze všech druhů zeleniny (např. brambory) a obilnin (např. těstoviny) nebo konzumovat nakládané ve vinném octu. Nekombinovat s masem, živočišnými tuky, mléčnými výrobky, vejci a ovocem. Oblíbená smaženice je jeden z energeticky nejnáročnějších pokrmů vůbec. Pro okyselení pokrmů je nejvhodnější šťáva z citronu či limetky nebo rýžové a vinné octy, nikoliv ale běžně prodávaný ocet lihový kvasný. Ovocné octy používat jen do ovocných jídel.

Podrobnější informace o zdravém stravování a další netradiční údaje naleznete v knihách Zdeňka Svobody "Svět je jinak" a "Sdělení Druhé strany" a na www.svetjejinak.cz

Leták v pdf můžete stáhnout zde.

Nejprodávanější

Citronnella difuzér mix - aromatická kompozice proti komárům esenciální olej
 
393 Kč
(325 Kč bez DPH)
Vosk na dřevěný nábytek, 400ml
Antik vosk (Antik-Wachs), 400ml
Momentálně nedostupné
Kód: WER00080
 
229 Kč
(189 Kč bez DPH)
Tymián borneol
ARTTEC přírodní vonný olej Tymián borneol 10 ml
Momentálně nedostupné
Kód: NAT00021
 
319 Kč
(264 Kč bez DPH)
Vosk na dřevěný nábytek, 400ml
Novinka
Antik vosk (Antik-Wachs), 400ml
Momentálně nedostupné
189 Kč bez DPH
229 Kč
Kód: WER00080
ARTTEC přírodní vonný olej Dobromysl - Oregáno bio 10 ml
288 Kč bez DPH
348 Kč
Kód: NAT00016
Fleur de savon Tuhé mýdlo mléko a verbena, 200g Arttec
200 Kč bez DPH
242 Kč
Kód: WER00060
Fleur de savon Sprchový gel kosatec a grapefruit, 400ml Arttec
200 Kč bez DPH
242 Kč
Kód: WER00064
ARTTEC přírodní vonný olej Jalovec de Provence bio 10 ml
355 Kč bez DPH
429 Kč
Kód: NAT00010
Fleur de savon Tuhé mýdlo MINI - mléko a verbena, 50g
123 Kč bez DPH
149 Kč
Kód: WER00072
ARTTEC přírodní vonný olej Kananga vonná bio 5 ml
231 Kč bez DPH
279 Kč
Kód: NAT00031
Prášek 2v1 odstraňovač skvrn barevné prádlo, 500g Arttec
Novinka
195 Kč bez DPH
236 Kč
Kód: WER00038
Kniha - Sdělení druhé strany
Akce
239 Kč –25 %
179 Kč bez DPH
179 Kč
Kód: KNI0001
Skalní růže
ZDARMAZDARMA
495 Kč bez DPH
599 Kč
Kód: NAT00006
Tymián borneol
264 Kč bez DPH
319 Kč
Kód: NAT00021
Řebříček obecný
627 Kč bez DPH
759 Kč
Kód: NAT00001
Černé mýdlo s rozprašovačem, 750ml Arttec
Novinka
123 Kč bez DPH
149 Kč
Kód: WER00019
Čistič skel krbových vložek a kamen, 750ml Arttec
Novinka
192 Kč bez DPH
232 Kč
Kód: WER00056
Fleur de savon Tekuté mýdlo na ruce levandule a rozmarýn, 400ml Arttec Kód: WER00065
Kniha - Svět je jinak
Akce
259 Kč –23 %
199 Kč bez DPH
199 Kč
Kód: KNI0002
Super čistič na kuchyně, 1l Arttec
Novinka
157 Kč bez DPH
190 Kč
Kód: WER00033
Tekutý prací prostředek s černým mýdlem, koncentrovaný 3L Arttec
Novinka
410 Kč bez DPH
496 Kč
Kód: WER00069
19 položek celkem